• homemadeandfresh@outlook.com
  • Levering in Zevenaar en omgeving is gratis!
  • homemadeandfresh@outlook.com
  • Levering in Zevenaar en omgeving is gratis!

De Cajunkruiden zijn afkomstig uit Amerika. Het gaat om een pikant, aromatisch mengsel van verschillende kruiden en specerijen. Hoewel cajunkruiden traditioneel veel gebruikt worden bij vleesgerechten, smaken ze ook bij groenten zeer goed.

Nasi is de Indonesische en Maleisische term voor gekookte rijst.

Nasi kan op verschillende manieren klaargemaakt worden. Nasi putih ("witte rijst") is gewone gekookte rijst, nasi goreng ("gebakken rijst") is een gerecht dat ook in Nederland en België populair is. Daarnaast bestaan er ook nog andere, min of meer bekende, varianten als nasi kuning ("gele rijst"), nasi rames (of nasi campur, "gemixte rijst") en nasi lemak (een Maleis gerecht van in kokosmelk gekookte rijst met bijgerechten, in Indonesië nasi uduk genoemd).

Bami (soms geschreven als bahmi of bamie) is, oorspronkelijk, een Chinees ingrediënt. De benaming komt uit de Chinese Minnanyu-taal, waarbij "ba" (ook wel "bak") vlees betekent, en "mie" de Min Nan benaming is voor een soort noedels gemaakt van tarwe. Bak-mie betekent dus eigenlijk: "tarwenoedels geschikt voor vleesgerechten". Ook in Indonesië, Maleisië en in Thailand worden deze tarwenoedels als bami aangeduid en via het Maleis (de voertaal in voormalig Nederlands-Indië) is het woord in de Nederlandse taal opgenomen.

Garam Masala is, letterlijk vertaald, een ‘heet mengsel’.

Dat betekent niet heet in de zin van sambal of peper, maar in de zin van warm. Het is een kruidenmengsel dat de smaak van het eten warmer maakt. Het wordt met name gebruikt in curry-gerechten, maar het wordt ook wel gebruikt in het bekende gerecht Kip Tandoori. Koken met Garam Masala kan vrij lastig zijn als je zelf het hele kruidenmengsel wilt maken. Je hebt dan veel uiteenlopende kruiden nodig die je in precies de juiste hoeveelheden moet mengen. Daarom kiezen de meeste mensen ervoor om Garam Masala kant en klaar te kopen. Dit maakt het klaarmaken van verschillende Aziatische gerechten een heel stuk eenvoudiger.